De grenzen van sport
spot-runs-start-la.jpg

SOLD OUT!!

Dinsdag 21st Mei 2019
Deuren Open 18:30 | Event 19:00 - 22:00
O'Ceallaigh
Gedempte Kattendiep 13, 9711 PL Groningen 
Hidde Haisma.jpg

Genetische doping

Op basis van de genetische informatie kunnen we veel nieuwe therapieën ontwikkelen, waaronder gentherapie. Voor sporters is gentherapie interessant, aangezien het onder andere de behandeling van sportblessures kan verbeteren. Sommige genen kun je gebruiken om de genezing van sportblessures te verbeteren, terwijl anderen een effect kunnen hebben op de atletische prestaties.

Sporters kunnen deze technieken dus gaan gebruiken als genetische doping. Nieuwe detectiemethoden op basis van DNA sequencing lijkt de meest veelbelovende methode te zijn om de mogelijke toepassing van genetische doping tegen te gaan.

Hidde Haisma

Hoogleraar farmaceutisch genmodulatie

Rijksuniversiteit Groningen

Nico van Yperen.jpg

Over winnen en verliezen, en list en bedrog

In deze presentatie bespreekt hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen welke psychologische en motivationele factoren kunnen verklaren waarom sommige atleten list en bedrog in de strijd werpen met als doel te winnen of in ieder geval niet te verliezen. Van Yperen schrijft over deze en andere onderwerpen rondom de mentale aspecten van sport en presteren op zijn blog: www.sportscience.blog.


Nico van Yperen

Hoogleraar sportpsychologie

Rijksuniversiteit Groningen

SOLD OUT