De strijd tegen obesitas
medic-210-627-729.jpg
Dinsdag 21st Mei 2019
Doors Open 18:30 | Event 19:00 - 22:30
Café Charlemagne
Onze Lieve Vrouweplein 24, 6211 HE Maastricht
12.png

Kleine bloedvaten in obesitas: een groot probleem

Kleine bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de afgifte van zuurstof en voedingsstoffen aan alle organen in het lichaam. Na een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel, waarna de kleine bloedvaten in spieren gaan openstaan en deze suiker snel wordt opgeslagen in de spieren. Als de kleine bloedvaten niet goed werken, blijft de bloedsuiker na een maaltijd langer verhoogd. Dit gebeurt bij mensen met suikerziekte, maar treedt ook al op bij mensen met obesitas. Boy legt uit hoe de kleine bloedvaatjes werken en hoe we deze werking in personen met obesitas kunnen beschermen.

Boy Houben

Associate Professor op de afdeling Interne Geneeskunde

Cardiovascular Research Institute CARIM, Universiteit Maastricht

13.png

Psychologie achter obesitas - drie mythes

Er bestaan veel mythes over obesitas. Anne Roefs licht deze mythes toe op basis van haar onderzoek naar de psychologie achter obesitas. Mythe 1: het succes van een dieet hangt af van het type dieet. Wetenschappelijk bewijs laat zien dat type dieet niet uitmaakt, maar motivatie wel. Mythe 2: mensen die op een vragenlijst hoog scoren op ‘emotioneel eten’ grijpen naar snacks specifiek bij negatieve emoties. De wetenschap suggereert anders. Deze ‘emotionele eters’ grijpen naar snacks in veel meer situaties, en hun negatieve stemming leidt niet altijd tot snacken. Mythe 3: obesitas is een hersenziekte. Het idee is dat het beloningscircuit van het brein van mensen met obesitas verstoord is. Maar, of dat echt zo is, en hoe dan precies, is nog    grotendeels een mysterie.

 

Anne Roefs

Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating

Universiteit Maastricht

14.png

Obesogene omgeving

Obesitas als aandoening wordt vaak bekeken als de persoonlijke verantwoordelijkheid van het individu: een gevolg van een foute levensstijl en een gebrek aan wilskracht. Hoe we ons gedragen (denk aan wat we eten, hoeveel we bewegen en hoe lang we slapen) is echter grotendeels afhankelijk van onze omgeving en hoe deze is opgebouwd. Vandaag de dag leven we in een overweldigend ‘obesitas-stimulerende’ omgeving. Jessica zal u door deze omgeving leiden en aan u laten zien hoe deze omgevingsfactoren onze keuzes en gedrag beïnvloeden.


Jessica Gubbels

Associate Professor aan de Vakgroep Gezondheidsbevordering

NUTRIM School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Universiteit Maastricht