Het gezonde menu van morgen

SOLD OUT!!

Woensdag 22nd Mei 2019
Deuren Open 18:30 | Event 19:00 - 22:30
The Student Hotel
Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht

Kun je een voedselverpakking geloven?

Als universitair docent aan Maastricht University Campus Venlo bestudeert Alie de Boer de wisselwerking tussen voedingswetenschappen en (Europees) levensmiddelenrecht. Binnen het door Alie opgerichte Food Claims Centre Venlo wordt onderzoek gedaan naar de positie van wetenschappelijk bewijs in voedselvergunningsprocedures, en naar de effecten van dit beleid. Ellie laat je graag meer zien over de achtergronden van voedings- en gezondheidsclaims.  Hoe is wetenschappelijk aan te tonen dat voeding juridisch gezien veilig en gezond is? Hiervoor kun je gebruik maken van alles wat er op een etiket staat. Maar wanneer mag dat eigenlijk, beweren dat er veel vitaminen in een voedingsmiddel zitten, of dat je daar gezond door blijft? Waarom zie je wel op sinaasappelsap staan dat het rijk is aan vitamine c, maar vind je dit vaak niet op een sinaasappel zelf?

Alie de Boer

Universitair docent

Universiteit Maastricht

Gepersonaliseerde voeding en de preventie van ziekte

Theo de Kok richt zijn onderzoek op de effecten van omgevingsfactoren uit voeding en milieu op de gezondheid van de mens. Hierbij is de interactie met genetische eigenschappen van groot belang.  Samen met ondernemers uit de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector is hij op zoek naar manieren om voedingsmiddelen af te stemmen op genetische eigenschappen en daarmee risico’s op kanker en andere chronische ziekten te verkleinen. De getallen spreken voor zich: sommige vormen van kanker zijn enkel met aanpassingen in de voeding met wel 50 tot 75% terug te dringen. Dat betekent overigens niet dat we allemaal hetzelfde strikte dieet moeten volgen.

 

Theo de Kok

Professor

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML), Universiteit Maastricht

  • White Instagram Icon
  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle