Het klimaat: over heide, honden en plastic heroes
green-light-bulb-environment-concept_f11
Dinsdag 21st Mei 2019
Deuren Open 18:30 | Event 19:00 - 22:30
The Student Hotel
Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht
21.png

Wat betekent klimaatverandering voor de natuur om ons heen? Hoe verandert de biodiversiteit boven en onder de grond bij verschillende klimaatscenario’s? De Ecotron is een uniek, hoogtechnologisch onderzoekscentrum waarin de Universiteit Hasselt samen met andere internationale partners de effecten bestudeert van klimaatverandering op het ecosysteem heide. Het spiegelende gebouw bestaat uit dertien koepelvormige ecosysteemkamers, waarin het klimaat van de toekomst kan worden nagebootst. Hanne Vercampt vertelt wat zij en haar collega’s hiermee precies te weten willen komen.  

Hanne Vercampt

Bioloog en educatief medewerker

Field Research Centre, UHasselt

22.png

Hoe maken we ons dagelijks leven een beetje duurzamer? Met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar materialen toe, terwijl ook de negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid toenemen. Denk aan gebruik van fossiele grondstoffen voor materialen wat leidt tot een toenemende uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast wordt het probleem van plastic afval steeds groter. Hoe kunnen we onze materialen duurzamer maken? Kunnen we andere grondstoffen gebruiken en zijn deze dan wel duurzaam? En hoe lossen we het plastic afvalprobleem op? Yvonne van der Meer vertelt over de zoektocht naar antwoorden.

 

Yvonne van der Meer

Associate Professor

Maastricht University

23.png

Wat hebben huisdieren te maken met duurzaamheid en onze betrokkenheid bij natuur? Niet alleen autorijden en vliegen, maar ook het hebben van een huisdier draagt bij aan milieuvervuiling en klimaatverandering. Pim Martens komt met onderzoeksresultaten die laten zien of je nu beter wel of niet een huisdier kunt hebben. Die vraag is namelijk nog niet zo makkelijk te beantwoorden met ja of nee. Wat is bijvoorbeeld de ecologische pootafdruk van je hond? Maar hoe zit het aan de andere kant met de voordelen van onze band met dieren voor de samenleving van de toekomst?

 

Pim Martens

Hoogleraar Duurzame Ontwikkeling

Maastricht University