Automatische Detectie
Misc 03 Pattern.jpg
Dinsdag 21st Mei 2019
Deuren open 18:30 | Event 19:00 - 22:30
Louis Hartlooper
Tolsteegburg 1, 3511 ZN Utrecht
Judith ter Schure.jpg

Automatische Detectie

Automatische detectie, dat willen we overal wel: verdachte personen op een vliegveld, mogelijke belastingfraude, vroege symptomen van een ziekte. Maar de techniek kan er naast zitten en ten onrechte iemand aanwijzen als terrorist, fraudeur of doodzieke patiënt. Fouten die al makkelijk door mensen worden gemaakt zijn nog veel gevaarlijker in automatische processen. Daarom is statistiek belangrijker dan ooit. Ik vertel hoe statistici kunnen meehelpen om onze samenleving veiliger, efficiënter en gezonder te maken. En waarom, ook in de statistiek, wetenschappelijk onderzoek hoognodig is.

Judith ter Schure

Promovendus Safe Statistics

Centrum Wiskunde & Informatica

Joske.png

Kanker en algoritmes

Bij de behandeling van kanker worden veel middelen gebruikt die ernstige bijwerkingen hebben, maar voor slechts een deel van de patiënten effectief is. Er is nog veel onduidelijk over welke patient het wel gaat helpen en welke niet. Wat wel steeds duidelijker wordt is dat hoe de tumor er op moleculair niveau uitziet invloed kan hebben op hoe de kanker op de behandeling gaat reageren. We kunnen tegenwoordig heel veel aan de tumor meten en de uitdaging is om in die berg metingen iets nuttigs te vinden. Ik zal wat vertellen over de nieuwe algoritmes die we ontwikkelen om ons hierbij te helpen.   

Joske Ubels

PhD Kandidaat

UMC Utrecht / Erasmus MC / SkylineDX

portretJoris.png

Quantum Computers

Quantum computers zijn ‘hot’. Grote bedrijven zoals IBM en Google zetten groots in op de belofte van deze magische apparaten. Maar hoe werkt een quantumcomputer eigenlijk, en waarom zou je niet gewoon een snellere normale supercomputer kunnen aanschaffen? Ik zal antwoord geven op deze vragen, en daarmee wat van de misverstanden wegnemen die zijn ontstaan door ‘overselling’ en oversimplificatie. Als quantumberekeningen op grote schaal mogelijk worden, zal dat evenwel een haast niet te overschatten impact hebben op verdere technologische ontwikkelingen, en daarmee op de maatschappij.

Joris Kattemolle

Promovendus Theoretische Natuurkund

Institute for theoretical physics Amsterdam