top of page
Wageningen23-Bioinfo-EventPic.png
Maandag, 22 Mei 2023
Deurs Open 19:40 | Event 20:00 - 22:00
Onder de Linden

Haagsteeg 16, 6708 PM Wageningen

Waarom groeien gigantische cactussen probleemloos in de woestijn, maar is jouw bananenplant zo’n watje? Wie zijn daarbij hun microscopische helpertjes? Ontdek hoe we met de modernste technologie op zoek gaan naar het erfelijke materiaal dat gewassen weerbaarder maakt tegen droogte en ziektes.

Wageningen23-Bioinfo-Lotte.jpg

Lotte Pronk 

PhD student

Bioinformatica

Wageningen Universiteit

Wageningen23-Bioinfo-Ben.jpg

Ben Noordijk

PhD student

Bioinformatica

Wageningen Universiteit

Wageningen23-Bioinfo-Carlos.png

Dr. Carlos de Lannoy

Postdoctoral Researcher

Joo Applied Biophysics lab

TU Delft

Het klimaat wordt extremer, en veel gewassen zijn hiertegen niet weerbaar. Dit zorgt voor meer mislukte oogsten en voedseltekorten. Desalniettemin zijn er ook planten die wél weerbaar zijn tegen extreme weersomstandigheden, plagen, en ziektes.

 

Aan de basis hiervan ligt DNA, een minuscuul molecuul dat de geheimen bevat voor complexe afweermechanismen. Met moderne technologie kunnen we nu het DNA ontrafelen, en daardoor zien hoe planten en hun microbiële vriendjes vijandige omstandigheden te lijf gaan. DNA lijkt een beetje op een receptenboek, en kleine wijzigingen in de ‘recepten’ kunnen grote gevolgen hebben voor het gerecht. Als detectives moeten we dus op zoek naar de kleine wijzigingen in DNA die grote invloed hebben op de overlevingsstrategieën van gewassen.

 

Zoals mensen een darmflora hebben, zijn planten ook afhankelijk van bacteriën in en om hun wortels. Want overleven doet de plant niet in z’n uppie.

 

Kom naar ons event en ontdek op een interactieve manier hoe we met behulp van computers de zoektocht naar weerbare planten versnellen, zodat minder oogsten mislukken en we de wereld kunnen blijven voeden in een veranderend klimaat.

A huge thank you to our Sponsors!

KeyGene logo.jpg
EPS.jpg
VLAG.jpg
PE_RC.jpg
bottom of page